Domů > Podnikání > Sponzoring webů je na dobré cestě

Sponzoring webů je na dobré cestě

minceNedávno jsem v rubrice Podnikání psal o neochotě Čechů platit za obsah nebo dobrovolně přispívat na chléb blogerům. Tímto článkem bych chtěl navázat, protože se postupně hýbou ledy a našel se v Česku i jeden projekt, který ukazuje, že to je smysluplný a životaschopný koncept. Zkrátka sponzoring webů je na dobré cestě.

Většina svobodně píšících lidí (blogerů) si chce trochu přilepšit, tak na svoje stránky umístí nějakou kontextovou reklamu. Je to nejjednodušší způsob, jak získat nějaké korunky za autorův investovaný čas. Nj, jenže kontextovou reklamou na jednom webu se asi nikdy nikdo neuživí. Proto se přímo nabízí možnost oslovit čtenáře a získat příjem za odvedenou práci.

Jedním z českých průkopníku se stal František Fuka s jeho blogem FFFilm, na kterém zveřejňuje recenze filmů. Vyzval své čtenáře, aby mu na provoz webu přispěli jednorázově nebo částkou strhávanou každý měsíc z jejich účtu. Sám autor píše odůvodnění:

Nejde o to, abyste mě ohromili nějakou úžasnou částkou za prvních pár dní, ale o to, abych se mohl dejme tomu po dvou měsících podívat a říct si „OK, za FFFILM dostávám X peněz měsíčně, je pravděpodobné že budu v příštích měsících dostávat průměrně stejné peníze, tudíž si jinou prací musím vydělat dalších Y peněz k tomu, abych měl na hypotéku, psy a jiné životní radosti“. Pokud se ukáže, že by mohl FFFILM dokonce fungovat jako můj hlavní zdroj obživy (tzn. přicházely by na jeho účet řádově desetitisíce Kč každý měsíc), pak je to samozřejmě „whole new level“, možnosti jsou netušené a o nápady není nouze…

Výzva měla očividně úspěch. Za 26 prosincových dní posbíral přes konto, PayPal, Flattr a Bitcoin přesně 51 151 Kč! Ve Františkových grafech jsou vidět částky poslané v jednotlivé dny. Jestli budou dary ve stejné výši i nadále, to se ukáže v dalších měsících.

I já bych se moc rád živit blogováním na plný úvazek, ale asi nemám tak silnou základnu fanoušků :). O internetu a dalších ptákovinkách přece jenom píše spoustu lidí, takže bych měl asi problém sehnat dostatek financí. Další věc je přínos článků jako takových.

Na závěr malá anketka: Myslíte si, že je ve sponzoringu blogů budoucnost? Jak jste dosavadně spokojeni s kvalitou obsahu tohoto blogu? Předem děkuji všem diskutujícím :).

UPDATE 1.1.2012: Tak za prosinec se vybralo celkem 53 517 Kč.

  1. 26.12.2011 na 23:59 | #1

    Jestli jsou ty čísla reálná, tak klobouk dolů, protože o takovým výnosu se může mnohým z nás zdát i při 8-10ti hodinové pracovní době. A především tady v ČR je mi to o víc divnější, když nikdo nedá zadarmo ani halíř.

  2. 29.12.2011 na 18:01 | #2

    Krása co dodat. Je to lepší, než si tam dávat nějakou ohyzdnou bannerovou placku.

  3. 31.12.2011 na 14:19 | #3

    Tak to měl Franta úspěch a vybral hodně což se už asi v dalších měsících nebude opakovat.

    Tento blog je fajn, možná by to chtělo více článků 🙂

  4. 02.03.2012 na 10:00 | #4

    Hezký a poučný článek. Je to další důkaz toho, že ve světě internetu není nic nemožné a kolikrát stačí udělat věci trochu jinak a lze dosáhnout skvělého úspěchu. I když nejsem filmový fanoušek tak tohle si zalouží palec nahoru za ten nápad.

  5. 11.07.2013 na 13:21 | #5

    Sponzoring je fajn, ale bohužel se k němu dostane jenom málokdo, takže nakonecstejne všichni skonří u SEO optimalizace, přesně jak píšou http://kdojeseoexpert.weebly.com/

Odesláním komentáře souhlasíte se zásadami ochrany soukromí tohoto webu.